Kawa zawiera wiele substancji bioaktywnych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Zawiera antyoksydanty, ma również działanie przeciwzapalne. Wiele z tych działań dotyczy również kawy bezkofeinowej.
W przeszłości uważano, że spożywanie kawy ma niekorzystne działanie na zdrowie, że nie powinny jej pić osoby z chorobami serca, po przebytym zawale serca czy z nadciśnieniem tętniczym.
Ostatnie analizy wskazują, że picie kawy ma pozytywny lub obojętny wpływ na zdrowie. Niekorzystny wpływ kawy stwierdzono jednoznacznie u kobiet spożywających ją w ciąży.
Badania pokazują, że picie kawy jest związane ze znaczącym zmniejszeniem śmiertelności ogólnej w tym śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych (z powodu choroby wieńcowej czy udaru mózgu) i śmiertelności związanej z chorobą nowotworową. Największą redukcję śmiertelności stwierdzono u osób spożywających trzy filiżanki kawy dziennie. Picie więcej niż trzy filiżanki dziennie nie było związane ze szkodliwością ale efekt pozytywny nie był większy.
Stwierdzono również, że spożywanie kawy jest związane ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej, udaru mózgu, migotania przedsionków i niewydolności serca. U osób z nadciśnieniem tętniczym nie zauważono negatywnego wpływu picia kawy.
Ponadto stwierdzono, że osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko rozwoju wielu chorób nowotworowych, m.in.: raka prostaty, raka endometrium, nowotworów skóry, w tym czerniaka, nowotworu wątroby.
Spożywanie kawy jest związane również z pozytywnym wpływem na czynniki metaboliczne, tzn. zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego, rozwoju zespołu metabolicznego, dny moczanowej, kamicy nerkowej, kamicy pęcherzyka żółciowego oraz chorób wątroby.
Stwierdzono również że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, depresji oraz choroby Alzheimera.
Podsumowując, osoby z chorobami serca mogą pić kawę!