Spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca

Na podstawie ponad 12 letniej obserwacji diety i stylu życia ponad 0,5 miliona osób obojga płci z 10 krajów europejskich, ustalono, że spożywanie czerwonego mięsa powoduje zwiększone ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Osoby spożywające największe ilości mięsa czerwonego miały wyższe stężenie złego cholesterolu oraz wyższe skurczowe ciśnienie tętnicze w porównaniu z osobami spożywającymi mniej mięsa czerwonego.

To badanie jednoznacznie pokazuje, że warto ograniczyć w diecie ilość spożywanego mięsa czerwonego, na rzecz ryb i produktów roślinnych, zwłaszcza u osób z dużym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca.


Na podstawie: Consumption of meat, fish, dairy products, and eggs and risk of ischemic heart disease, Timothy J. Key, DPhill et al., Circulation. 2019;139;2835-2845