Czynniki ryzyka chorób serca i naczyń
W ocenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób serca i naczyń, bierze się pod uwagę czynniki o udowodnionym wpływie na rozwój tych chorób. Czynniki te dzieli się na takie, które podlegają modyfikacji (mamy na nie wpływ) i te niepodlegające modyfikacji.
W profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych ważne jest wykrywanie i modyfikacja/eliminacja czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.
Czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego podlegające modyfikacji, to:
- nieprawidłowa dieta (bogatotłuszczowa, z dużą zawartością cukrów prostych, małą zawartością ryb, warzyw, owoców),
- palenie tytoniu,
- brak/mała aktywność fizyczna,
- podwyższone ciśnienie tętnicze,
- zaburzenia lipidowe: zwiększone stężenie cholesterolu LDL (tzw. "zły cholesterol") w osoczu, małe stężenie cholesterolu HDL (tzw. "dobry cholesterol"), zwiększone stężenie triglicerydów (TG),
- zaburzenia gospodarki cukrowej (węglowodanowej): stan przedcukrzycowy lub cukrzyca,
- nadwaga lub otyłość.
Czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego niepodlegające modyfikacji, to:
- wiek (mężczyźni ≥45 lat, kobiety ≥55 lat),
- płeć (większe ryzyko stwierdzono u mężczyzn niż u kobiet przed menopauzą),
- wczesne (u mężczyzn <55. rż., u kobiet <60. rż.) występowanie w rodzinie choroby niedokrwiennej serca lub chorób innych tętnic na podłożu miażdżycy (np. udar mózgu)